Start contact links rondrit Economie&Werk

 

 

 

 

Zeer vervuilend

Schandalig lawaaierig (en stankerig)

 

18-feb-13

 

Vannacht werden omwonenden van de luchthaven kant Stene-Oostende-Conterdam weer maar eens uit de bedden geknald. Wie om 01u28 een eerste keer in paniek wakker schrok, werd indien hij er in slaagde weer in slaap te sukkelen, om 01u59 nog een keer door een tweede knal getroffen! Om groen van "colère" te worden!

 

De oorzaak van dit alles was twee stokoude (45 jaar!) fossiele vrachtbakken type AN12, geregistreerd in de prille corrupte Oekraïense democratie als UR-CAJ en UR-CAG. We berichtten er al jaren geleden over, zie bijv. (1) (2). Deze toestellen zijn al tien keer afgeschreven en daarom niet enkel zeer goedkoop verzekerbaar  (hull value zero?), maar met een Oost-Europese bemanning waarschijnlijk ook zeer goedkoop inzetbaar. De omwonenden dragen hieraan gratis bij met hun gezondheid.

 

Immers, naast goedkoop zijn deze stokoude bakken zeer vervuilend en zeer lawaaierig. Beide toestellen produceerden afgelopen nacht knallen van zo'n 75 dBA! in onze referentie- en meetslaapkamer (gelegen op het eerste verdiep van een goed geïsoleerd huis, dubbel glas, alle vensters dicht en op één km in rechte lijn van het einde van de baan). Onze meetresultaten van beide toestellen ziet u hier (3). Beide pieken waren maar liefst 40 dB boven het achtergrondlawaai. En dit met alle vensters dicht. Met dergelijke toestellen in Oostende kan men, tijdens de lente en de zomer, het met (lichtjes)open vensters  slapen straks wel helemaal vergeten. In open ruimte maken ze trouwens meer dan 100 dBA! De AN-12 toestellen produceren ook enorm veel roet en stank, wat neerslaat in de omgeving.

 

Het geluid van opstijgende vliegtuigen komt zeer plots en onverwachts. Het zeer snel opkomende lawaai is (door de autonome vluchtreacties  die het opwekt in de cortex, met als resultaat hardslag- en bloeddrukverhoging) zeer slecht voor de gezondheid.

 

Het is duidelijk dat omwonenden deze aanslagen op onze gezondheid niet willen en kunnen aanvaarden. Wij willen onze gezondheid niet opofferen voor wat snel (transport)gewin in deze doorgedraaide snel-alles-maatschappij. Als actiegroep zullen wij nogmaals de Vlaamse regering en de Vlaamse parlementsleden aanschrijven met het dringende verzoek aan deze praktijken een einde te stellen.

 

Hiermee is ook nogmaals bewezen dat een vrachtluchthaven zo dicht bij een stad een totaal absurd concept is. Dat zoiets in Afrika ingebed zou kunnen, is misschien nog te te begrijpen. In een land dat zich ontwikkeld wil noemen, is dit helemaal onvoorstelbaar. Dat Vlaanderen dit wel doet is van de zotte.

 

 

 

 

 

Geluidsmeetresultaten van de twee AN12 toestellen tijdens de nacht van 17 op 18 februari 2013

free web tracker