Start contact links rondrit Economie&Werk

 

 

African International Airways

African International Airways

African International Airways
African International Airways
African International Airways
African International Airways
African International Airways
African International Airways

 


DC8 ZS-OZC
African International Airways
op de foto in Oostende op 26 maart '06. De maatschappij is gevestigd in Swaziland en staat op de Europese zwarte lijst!.

 

 

 

African International Airways en illegale wapentransport     05-jul-2005

African International Airways (AIA) vliegt nog steeds op regelmatige basis op onze luchthaven met twee toestellen DC8. In zijn editie van 3 juli beschuldigt de Times of London (1) AIA ervan einde 2002, begin 2003 zes vluchten te hebben uitgevoerd met zoín 250 ton wapens, opgehaald in Tirana, AlbaniŽ en overgevlogen naar Kigali, Rwanda. De wapencargo belandde uiteindelijk met kleine Antonovs bij de Union des Patriotes Congolais (UPC), een door Rwanda gesteunde rebellengroep, die in de Oost-Kongo provincie Ituri te keer gaat met moordpartijen, folteringen en verkrachtingen.

Een rapport van Amnesty International, dat heden verscheen (2) en in De Morgen van 5 juli '05  wordt aangehaald, doet een gelijklopend verhaal en spreekt over 400 ton wapens en munitie. Amnesty verwijst naar drie maatschappijen die voor de illegale wapentransporten vanuit Engeland opereerden: AIA (3), Intavia Ltd, gevestigd op hetzelfde adres als AIA maar beschikkend over een eigen ICAO-code (4) en Platinum Air Cargo (5).

Deze laatste maatschappij heeft in Oostende een rechtstreekse vertegenwoordiging onder de vorm van een BVBA (6). De vennootschap kennelijk naar Belgisch recht heeft zijn zetel op het adres van het restaurant Icarus en als station manager ene Stephen Dando (tel: 059/31.59.92 & info@platinum-belgium.com).

Het rapport van Amnesty International herhaalt in verband met wapenleveringen aan Oost-Kongo de rol die twee notoire wapendealers hierbij speelden, Victor Bout en Duane Egli, beiden jarenlang actief op onze luchthaven (voor uitgebreide info hierover zie www.cleanostend.com).

Dat Ostend Airport ontdaan is van malafide ondernemingen is een fabeltje. Dat bewijzen ondermeer de wapentransporten van AIA en de betrokkenheid hierbij van Platinum Air Cargo. Naar verluidt, werden andere malafide maatschappijen de deur gewezen: Aero Zambia en TAAG Angola. Echter zijn beide firmaís nu gevestigd in het Jet Center en is het aannemelijk dat zij nog geregeld contacten onderhouden met de luchthaven. First International, alias Cargo Plus Aviation, is nu gevestigd op de Archimedesstraat 7 en nog steeds telefonisch bereikbaar.

Wanneer wordt Ostend Airport eindelijk eens een eerlijke luchthaven?