Start contact links rondrit Economie&Werk

 

 

 

 

free web tracker

 

 


WILOO stapt naar de Raad van State

 

Oostende, woensdag 30 november 2016

Mededeling aan de pers

Samen met een aantal omwonenden stapt de vzw WILOO naar de Raad van State tegen twee besluiten van de Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw mevrouw Joke Schauvliege.

Het betreft de besluiten van 5 oktober 2016 over een nieuwe QC-regel (1) en over de oefenvluchten (2) op de Oostendse luchthaven.

 

In beide beslissingen van de minister is er geen sprake van behoorlijk bestuur.

 

Hierbij een paar argumenten waarmee we naar de raad stappen:

- Met betrekking tot de QC’s werd de intentie van de in 2005 gestarte 20-jarige milieuvergunning geschonden. De oorspronkelijke vergunning voor de Oostendse luchthaven hield een stelselmatige verstrenging van de nachtelijke geluids(piek)normen in (QC 82 tot 2010 => QC 37 tot 2015 => QC12 vanaf 1 jan 2015 tot 2025). Daarvan werd nu afgestapt door in het nieuwe ministerieel besluit ’s nachts opnieuw hogere piekgeluiden toe te laten, tot QC 26! De nieuwe QC-regel komt er in de praktijk op neer dat 180 keer per jaar weer een zware stofzuiger ‘s nachts in de slaapkamers van duizenden omwonenden mag aangezet worden. En dit tegen het advies in van de eigen diensten van de minister!

- Met betrekking tot de oefenvluchten heeft de minister de lawaaigrens van 76 dB voor trainingstoestellen <2 ton verhoogd naar 77,3dB. De motivatie van de minister hiervoor is geen staaltje van goed bestuur maar eerder geďnspireerd om “ŕ la tęte du client” een bepaald type toestel van een bepaalde firma toe te laten in Oostende te vliegen. Hiermee zijn we weer verder af van een gelijk speelveld voor heel Vlaanderen qua geluidsnormen. De kans bestaat ook dat vliegscholen met hun lawaaierigere tweemotorige toestellen (type Diamond DA42, door WILOO “vliegende Quads” genoemd) naar Oostende zullen verhuizen omdat aan de kust meer mag dan elders!

 

m.vr.gr.,

vzw WILOO

 

 

 

free web tracker